Lave Priser | God service | Kvalitet | 14 dager angrefrist
For og Forings rutiner
Vi ønsker alle det beste for fiskene våre, og vi vil selvsagt at de skal få den maten de både liker og trenger. Her har vi skrevet en artikkel om emnet. Vi håper du kan finne litt nyttig informasjon her.
Hva slags fór?
Det finnes veldig mye forskjellig fortyper ute på markedet, og det er ikke alltid lett å vite hva man skal velge. Det er også mange meninger ute og går i diskusjonen om hvilket for som er best næringsmessig og i forhold til forurensing av akvarievannet. Her tar vi for oss endel av de vanlige fortypene man kommer over. Husk på at endel fisker har spesielle krav når det kommer til for. Informasjonen på denne siden gjelder først og fremst de vanlige akvariefiskene.
Flakfor:
Flakforet er kanskje det første foret du kjøper når du skaffer deg et akvarium. De aller fleste vanlige akvariefiskene vil akseptere dette foret daglig. Flakfor er et fint tilleggsfor, men man bør også ha andre fortyper ved siden av. Det negative med flakfor er at næringsinnholdet er relativt lavt og fiskene kan få forstoppelse om de spiser seg mette på dette foret, da det eser i magen.
Pellets/tablettfór
Bunnlevende fisk vil sette stor pris på tørrfor i tablett/pellet-form. Denne synker raskt til bunnen slik at fisk som maller, botia, åler o.l. får en sjanse til å få i seg mat. Flakforet rekker gjerne ikke å nå bunnen før det er oppspist av fisker som lever i topp og mellomsjiktet i karet. Tablettfór fås i flere varianter, med forskjellig innhold. Noen er komprimert tørrfor mens andre fås som algetabletter - noe alge etende maller vil sette pris på.
Levendefor
Levendefor er det foret som har høyest næringsverdi. Det mest vanlige å fore med av levendefor er små virvelløse dyr som f.eks artemia og dafnier (vannlopper) i tillegg til mygglarver, melormer o.l.Det meste av levende for smaker mye bedre enn tørrfor og det at maten er levende trigger også jaktinstinktet.
I vår- og sommerhalvåret er det enkelt å fange levendefor på egenhånd hvis man er i nærheten av en plass der det er stabile mengder med vann. Med en håv og en bøtte kan man lett fange levendefor og skjemme bort fiskene med sorte mygglarver, cyclops og annet snadder hele sommeren. Ellers får man også kjøpt levendefor i en velutstyrt akvarieforretning. Man får også kjøpt artemiaegg som man kan klekke hjemme selv. Dette er ypperlig yngelfór med meget høy næringsverdi. Større fisker spiser også dette.
FrossenfórFrossenfór er et fint alternativ dersom man ikke får tak i levendefor. Mygglarver, artemia, dafnier, sirisser og det meste annet av levendefor kan også fåes i frossenpakker. Mygglarver finnes som hvite, sorte og røde. De hvite er de som har lavest næringsinnhold og smak, mens røde (også kalt blodormer) har høyest.
Det man må være obs på dersom man kjøper røde mygglarver er at disse har en lei tendens til å forårsake voldsomme allergiske reaksjoner selv hos mennesker som ikke har allergi for mygg eller insekter til vanlig. Derfor bør man alltid passe på å ikke ta i disse med bare hendene. Hudkontakt med røde mygglarver frarådes. Fiskene derimot, er veldig glad i denne delikatessen, og selv bruker vi mest røde mygglarver når det kommer til frossenfor.
Annet
Ved siden av det som er nevnt så langt kan man også få tak i andre typer for, som f.eks mygglarver i gelé (på bildet) eller for som er mer spesialisert for en type fisk. (Spesielt for store ciklider, spesielt for discus o.l.) Noen fisker er særere i matveien enn andre, og man bør alltid skaffe seg kunnskap om en fisks krav til fór før man kjøper fisken. Det finnes en god del rovfisk som ikke vil godta standard akvariefor.
Hvor ofte skal jeg fore?
Et spørsmål de fleste nye akvarister stiller seg er dette - Hvor ofte trenger fiskene mat?Overfóring er noe nesten alle vil oppleve i startfasen, og det er ikke en uvanlig dødsårsak for fiskene.Det er lett å få for seg at fiskene trenger mye mer mat enn de egentlig gjør. De fleste fisker kan faktisk klare seg fint i ukesvis uten mat! Å ha et par fóringsfrie dager i uka er bare sunt for fiskene, med mindre det dreier seg om yngel eller andre spesielle forhold.Fiskene har en tendens til å spise opp maten nærmest uansett hvor mye man gir og da er det lett å tenke at de sikkert er sultne! Men saken er den at fisken vil spise så lenge det er noe å spise på. Maten blir da ikke skikkelig fordøyd og vil komme ut igjen fremdeles stappfull av næring. Dette vil igjen føre til forurensing av vannet, fiskedød og økt algevekst.
Å fore to ganger om dagen er en grei regel. Gjerne da med forskjellig type for de to gangene, f.eks. tørrfor om morgenen og frossen/levendefor om kvelden. Og - som sagt - en eller to foringsfrie dager pr. uke.
Feriefor
Som sagt klarer fiskene seg fint i opptil 3 uker uten mat og du kan derfor uten større problemer dra på ferie uten at noen må passe fiskene dine. Hvis man ikke liker tanken på dette, kan man få kjøpt såkalt feriefór. Dette er fórsticks som løser seg opp svært sakte og skal vare i opptil 2 uker. Mange erfarer imidlertid at dette griser til vannet noe fryktelig, mens de som har latt fiskene være uten mat i ferien kommer hjem til et kar som er skinnende rent og finplukket for alger og andre uhumskheter.
Yngelfor
Å få yngel er alltid like moro, uansett om det er guppy eller en sjelden ciklide som yngler. Det vanskeligste når det kommer til oppdrett er gjerne å få til å fore opp yngelen på riktig måte. Her finnes det også mange ulike fortyper man kan bruke, litt ettersom hvor stor eller liten yngelen er. Husk på at yngel fødes/klekkes med en plommesekk - en liten, medfødt matpakke som skal vare et par dager, og som skal brukes opp! Yngelen vil nok ta til seg mat dersom du - selvfølgelig i beste mening - serverer, men du risikerer da at yngelen får forstoppelse og dør...Den første tiden etter at plommesekken er spist opp kan man omtrent ikke fore for ofte - men man kan fôre for mye! For ofte, men veldig små mengder av gangen. Det er fort gjort at vannet i yngelkar blir ødelagt av overfôring, derfor er det viktig å bytte vann ofte - helst daglig.
Artemia
Artemia regnes av mange akvarister for det mest effektive å fore yngelen med de første 3-4 ukene. Denne serveres helt nyklekt og har veldig høy næringsverdi. Yngelen må ha en viss størrelse for å klare å få i seg artemia'en, men mange typer yngel tar denne helt fra starten av. Vi har best erfaring med oppforing på artemia. Etter noen uker på dette foret bør man begynne å gi annet for i tillegg.
Mikroorm og infusorier
Endel yngel er for smått til å spise artemia og trenger enda mindre levendefor i starten. Infusorier og mikroorm er da et fint startfor. Dette levendeforet er så smått at man bare såvidt kan se det med blotte øyet, dersom man legger godviljen til, men fiskene har ingen problem med å finne dem. Det finnes mange oppskrifter for dette foret på internett - det beste er å søke seg til informasjon.
Liquifry
Liquifry er en flytende form for yngelfor som kjøpes på tube. Denne er fin å ha for yngel som enda er for små til å spise nyklekt artemia o.l.. Fóret doseres i dråper og er en enkel måte å fore på i tillegg til å være et relativt billig fór. Liquifry fås også spesielt til yngel fra levendefødende fisker.
Finknust flakfor
Yngel fra de fleste levendefødende tannkarper (guppy, platy, molly o.l) blir født relativt store. Disse kan faktisk spise finknust flakfór fra fødselen av. De vil nok vokse mye fortere med levendefór, men klarer seg også fint med tørrfór.
Finknust flakfor
Yngel fra de fleste levendefødende tannkarper (guppy, platy, molly o.l) blir født relativt store. Disse kan faktisk spise finknust flakfór fra fødselen av. De vil nok vokse mye fortere med levendefór, men klarer seg også fint med tørrfór.
Disclaimer: artikkelen er hentet fra Akvaforum